Zabavne aktivnosti u Crnoj Gori tokom cijele godine

Zabavne aktivnosti u Crnoj Gori tokom cijele godine

Zabavne aktivnosti tokom cijele godine


U Crnoj Gori možete uživate u zabavnim aktivnostima tokom cijele godine, kao što su obilasci Bokokotorskog zaliva brodom, paraglajding, rafting i sl. Nema potrebe da čekate na ljeto kada se možete vrhunski provesti već danas. Evo predloga nekoliko fenomenalnih avantura na koje se možete odvažiti odmah:

Obilasci Boke brodicom

Nevjesta Jadrana je najljepši dio Crne Gore gdje tokom cijele godine možete uživati na suncu. Bokokotorski zaliv možete u potpunosti vidjeti brodom, kao i otvoreno more kod poluostrva Luštica. Najbolja polazišna tačka za obilazak je magični grad Kotor. Uživajte u povjetarcu dok obilazite ostrva Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe – ostrva nemjerljive ljepote i istorijskog značaja. Pored toga, Perast, Risan, Morinj i Rose su naselja i ribarska, rustična sela koja su izgrađena na obodu zaliva. Obilazeći Boku možete se prepustiti uživanju u luksuzu rizorta Portonovi i Portomontenegro. Uz malo sreće, tura brodom će obuhvatiti i Plavu špilju do koje se može doći jedino preko mora. Ture u trajanju od više dana Blue Voyage, Breeze Tour i See It All uključuju obilaske zaliva brodom. 

A photo of Bay of Kotor in Montenegro 

Paraglajding 

U pogledu na azurne boje Jadranskog mora možete uživati i sa vrhova planina i brda koja okružuju obalu. Zbog toga je paraglajding naročito popularan među avanturistima koji dolaze u Crnu Goru da upražnjavaju tu aktivnosti. Najpopularnije mjesto za paraglajding nalazi se na Brajićima, na 760m nadmorske visine. Paraglajding se radi u tandemu sa instruktorom, pa je bezbjedan čak i za potpune početnike. Pored Brajića, tu su još dva mjesta za ljubitelje paraglajdinga – Vrmac, iznad Kotora na nadmorskoj visini od 550m i Dizdarica kod Herceg-Novog na nadmorskoj visini od 850m. Za one koji naročito uživaju u navali adrenalina, tu je spust sa Lovćena sa visine od 1660m. Oni najhrabriji mogu da pohađaju kamp paraglajdinga koji se organizuje na Žabljaku.

Paragliding over a beach

Rafting

Da li ste dovoljno hrabri da se suočite sa predivnim ali turbulentnim vodama rijeke Tare? Kanjon rijeke Tare je najdublji u Evropi i drugi je po veličini u svijetu. Kada je naročito visok nivo vode, Tara može da bude opasna, međutim, u ljetnjim mjesecima je bezbjedna i po djecu. Čamcima upravljaju iskusni skiperi koji će se pobrinuti da avantura protekne bezbjedno. Rijeka Tara je duga 146km, protiče kroz NP Durmitor, koji je pod zaštitom UNESCO. Svako iskustvo raftinga podrazumijeva i ručak na obali rijeke.

A photo of a group of tourists rafting

Planinarenje

Planinarenje dobija sve više na popularnosti u Crnoj Gori i to sa dobrim razlogom. Prirodne ljepote dinarskog masiva u Crnoj Gori su naročito lijepe. U kontinentalnom dijelu zemlje izdižu se visoke planine odakle pogled doseže čak i do Jadranskog mora. Na vama je da izaberete da li želite da osvajate planinske vrhove pored kanjona i rijeka, ili onih pored mora. Svaki ljubitelj planinarenja ili entuzijasta treba da odabere Durmitor kao početnu tačku. Ovaj planinski masiv ima čak 48 vrhova, različite visine za koje morate imati različite vještine da biste se upustili u osvajanje. Pored Durmitora, obavezno treba posjetiti Prokletije koje imaju preko 20 vrhova sa preko 2500m visine.

A picture of Mountains Prokletije

Bandži džamping

Ima li boljeg načina da se adrenalin probudi od bandži džampinga. Na Slovenskoj plaži možete da uživate u tom jedinstvenom adrenalinskom iskustvu skačući sa krana sa visine od 40m. Za slučaj da nijeste znali, Crna Gora je jedina u regionu koja nudi mogućnost da dvije osobe skaču u isto vrijeme. Raspon težine je 30-240kg. Po završetku skoka, dobijate poklon – sertifikat o pokazanoj hrabrosti kao i člansku karticu preko koje dobijate popuste za buduće skokove.

A person enjoying bungee jumping

Planinski biciklizam

Popularnost planinskog biciklizma u Crnoj Gori je u porastu u zadnjih trideset godina. Postoji više klubova koji organizuju biciklističke ture po planinama, ali i takmičenja za entuzijaste i profesionalce. Na Durmitoru postoji beskrajno mnogo staza koje prolaze kroz borovu šumu, pored glacijarnih jezera i divnih kanjona. Naročito lijepa je staza od čak 86km koja vodi pored rijeke Sušice. Durmitorski prsten je možda najpopularnija biciklistička ruta u tom masivu i odličan način da se istraži taj dio Crne Gore. Ne treba izostaviti NP Biogradska gora, jedna od tri preostale prašume u Evropi. Vožnju pored Biogradskog jezera nećete zaboraviti.

A picture of a man taking in the sights during mountain biking

Skijanje na vodi

Skijanje na vodi je lako dostupno i vrlo pristupačno u cjenovnom smislu. Bečićka plaža ima najbolje sadržaje za skijanje na vodi. Doživjećete uzbudljivo iskustvo, jer bez obzira i na to da li ste i koliko ste vješti i spretni, skijanje na vodi je aktivnost u kojoj možete da uživate. Zaokružite doživljaj uz koktel, dobru muziku i društvo.

Waterskiing is a popular activity in Montenegro

Ronjenje

Podvodna prostranstva crnogorske obale su sjajno mjesto za razgledanje i istraživanje jer ima još toliko toga što treba otkriti. Podvodna flora je izuzetno bogata, a brojne vrste riba naseljavaju crnogorsko podmorje. Zahvaljujući visokim temperaturama morske vode, Crna Gora je izvanredno mjesto za ronjenje, čak i tokom zimskih mjeseci. Risanski zaliv, rt Rose, Njivice u Herceg-Novom, Bigova i Stari grad Ulcinj neke su od najinteresantnijih lokacija. U Crnoj Gori postoji veliki broj licenciranih ronilačkih klubova u kojima rade profesionalnci sa profesionalnom opremom, tako da treba da iskoristite priliku i otkrijte uzbudljivi svijet ronjenja u Crnoj Gori.

Scuba diving towards underwater ruins

Posmatranje ptica na Skadarskom jezeru

Skadarsko jezero je raj za oko 280 vrsta ptica koja su tamo nastanjena. Za ture za posmatranje ptica koriste se mali čamci kako biste što bliže prišli pticama i vidjeli ih u punoj veličini. Pelikan je ptica koja je najpopularnija za posmatranje, s obzirom da ne postoji previše primjeraka te ptice. Gosti mogu da uživaju u pogledu na kormorana, mala bijela čaplja, žuta čaplja, siva čaplja, mali gnjurac, ćubasti gnjurac, baljoška … Ture vode iskusni ljudi, najčešće ornitolozi. Posjetite Crnu Goru i uživajte u raju za ptice.

A bird posing for bird watchers

Piknik na Durmitoru/Bjelasici

Kada poželite da upijate ljepote Crne Gore u dobrom društvu, uz ukusnu hranu i piće, najjednostavnija rješenja su najčešće  najbolja. Okupite porodicu i prijatelje i pođite na piknik na neku od visokih crnogorskih planina. Iako postoji mnoštvo mjesta sa kojih se pruža savršen pogled na okolinu, ističemo Durmitor i Bjelasicu jer te dvije planine imaju naročito lijepe šume. Crno jezero na Durmitoru i Biogradsko jezero na Bjelasici su mjesta na kojima možete doživjeti naročito lijepe uspomene.

A photo of Black Lake in Durmitor

Odaberite višednevnu turu koja će obuhvatiti sve vaše omiljene aktivnosti, ili napravite sopstvenu listu obaveznih stavki za avanture. Primjera radi, možete da počnete sa turom obilaska Boke brodicom, krstarite Skadarskim jezerom ili zaokružite dan na pikniku na planinskom proplanku. Da li je već ljeto? Nije važno, ima dosta zanimljivih iskustava koje možete doživjeti tokom cijele godine.

Najnovije vijesti i Blog